top of page
< Back

Μαύρο πάνω σε άσπρο

Μαύρο πάνω σε άσπρο
200 hour TTC Yoga Meditation.jpg
300 hour TTC Yoga Meditation.jpg
200 TTC self-paced

ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα

Για αυτό τα παρακάτω αποτυπώθηκαν δίχως να μπορούν ούτε στο ελάχιστο να προσεγγίσουν Εκείνο, γιατί Εκείνο φαίνεται να είναι παντού. Πώς να προσεγγιστεί άραγε ή τι ανάγκη έχει Εκείνο από οτιδήποτε;

Αλλά όλη αυτή η Χάρη από κάτι πρέπει να προέρχεται; Δε με ενδιαφέρει να ψάξω - πώς και

πού άραγε - αλλά να αφεθώ σε αυτή την παιδική ανεμελιά και να παραμείνω σε άφημα. Ίσως να πονάει λίγο επειδή η αίσθηση της μη-ανεμελιάς θέλει από συνήθεια και μόνο να κυριαρχήσει! Σιγά μην συντονιστώ στην άρρωστη κοινωνία της ανησυχίας, σιγά μη θυσιάζω την ανεμελιά! Η ανεμελία παρέχει λοιπόν ερέθισμα για γράψιμο

όπως λέει και ο ποιητής:

Μα εγώ μ'ένα άγριο περήφανο χορό

Σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω

Σιγά μην κλάψω σιγά μη φοβηθώ

Σιγά μην κλάψω σιγά μη φοβηθώ


Δύο τρόποι

Μπορείς να αντιληφθείς την ζωή με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι σαν να είσαι πίσω από τα μάτια. Ο δεύτερος δεν είναι όπως ο πρώτος.


Sadhana

Η sadhana είναι σαν ένεση...

Περιέχει μια αόρατη ουσία που όταν εισέρχεται στον οργανισμό ξεκινούν να συμβαίνουν σφοδρές χημικές αντιδράσεις.

Κανένα σύστημα του οργανισμού δεν μένει ανεπηρέαστο.

Sadhana με τη sadhana, όλο και περισσότερο ο οργανισμός αλλάζει σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Για την ακρίβεια ο οργανισμός γίνεται δοχείο ικανό να δεχτεί όλο και περισσότερη ζώσα ουσία, ενώ ο νους του πραγματοποιεί το ψυχολογικό άλμα από το φοβισμένο, εγωιστικό άτομο, προς την Αγάπη !


Φύση

Ζήσε στην φύση όσο μπορείς...Καθαρίζει ο νους...Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος αποκαλύπτεται...ήταν από πάντα εδώ...


Ελευθερία

Ο άνθρωπος δεν βιώνει βαθιά οτι συμβαίνει τώρα. Του φαίνεται πολύ βαρετό, γιατί δεν αφήνεται σε αυτό. Έτσι στο νου υπάρχει πάντα το πριν και το μετά που μοιάζουν πιο ενδιαφέροντα.

Όμως υπάρχουν ερεθίσματα που καθηλώνουν το νου στο παρόν... αυτό που συμβαίνει τώρα τραβά την προσοχή σφοδρά...

Να η ευκαιρία για βαθύ άφημα...

Ένα παράθυρο προς την ελευθερία...


So Ηam

Αυτή η πειθαρχία μπορεί να σε ιντριγκάρει να την ολοκληρώσεις.Βάλε στόχο για ένα χρονικό διάστημα να παρατηρείς την ελεύθερη ανάσα καθώς και τον πολύ λεπτό σχεδόν μη ακουστό ήχο της. Δεν είναι εύκολο στην αρχή. Θα θές να την ελέγξεις.Αν προσέξεις υπάρχει το so στην εισπνοή και το ham στην εκπνοή.Η μεγάλη πειθαρχία έχει διάρκεια μια ημέρα. Η κάθαρση της συγκεκριμένης πειθαρχίας επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές.Να είσαι με την καλή έννοια περίεργος, ανικανοποίητος με ψίχουλα - έμπνευση- πράξη - βιώμα...


Lila

Το κοσμικό παιχνίδι (lila στην Σανσκριτική) δεν είναι τίποτα άλλο από το "τυχαίο;" παιχνίδισμα του Καθαρού Φωτός - ας ονομάσουμε έτσι το Απόλυτο.

Το παιχνίδισμα δεν είναι μια δραστηριότητα, αλλά πηγάζει απο τη "χαρά" του Φωτός. Αφέσου τελείως στο παιχνίδισμα και είναι βέβαιο ότι θα θυμηθείς τον Εμπνευστή του.

Το άφημα είναι κάτι που συμβαίνει όταν εκτελούνται οι οποίες εργασίες δίχως αίσθηση ταυτότητας..


Νερό

Άσε το νερό να γίνει ο Δάσκαλος. Σιωπηλά εξαγνίζει σώμα και νου...

Είμαστε πλάσματα του νερού..

Το έμβρυο αρχικά έχει σχήμα ψαριού και ζει στο νερό. Αργότερα μοιάζει με πίθηκο και με άνθρωπο, αλλά συνεχίζει να ζει στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Το τραύμα του αποχωρισμού από το νερό είναι ακόμα εδώ.

Στο επόμενο λουτρό που θα πάρεις δοκίμασε να δεις με τα πεντακάθαρα ματιά του Παρατηρητή. Τα πρώτα αποτυπώματα του νου είναι εκεί και λειαίνονται. Τα μυστικά του νερού αποκαλύπτονται...


Άπειρο

Χαιρετώντας το άπειρο ενώ ο μικρός αυτός πλανήτης περιστρέφεται με 1.670 χλμ./ώρα. Το μόνο σταθερό, Είναι...Μεταξύ δύο μικροστιγμών ο συντονισμός μαζί Του, και εδώ δεν πια υπάρχει νύχτα ή ημέρα, μόνο "Φώς"


Παράδοση

Ανάμεσα στις δύο μικροστιγμές είδα τον κόσμο με μάτια Αληθινά. Βλέπουν τα πάντα λαμπερά και έτσι δύσκολα το ένα από το άλλο ξεχωρίζουν.

Μια φορά έτσι να Δεις είναι αρκετή...

Αργά ή γρήγορα η έλξη τους θα γιγαντωθεί και θα γίνει έρωτας, και στον έρωτα μόνο να παραδοθείς μπορείς...


Mauna

Η σιωπή - mauna είναι ίσως το απλούστερο και αρχαιότερο εργαλείο Αυτογνωσίας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.

Ο εγκέφαλος είναι μια αποθήκη εντυπώσεων - αναμνήσεων και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο όργανο και υπερ-υπολογιστής.

Παρόλο που δώσαμε έμφαση στο να εκπαιδεύσουμε το όργανο αυτό και να το φορτώσουμε με κάθε λογής πληροφορία - εμπειρία, στην πραγματικότητα λίγα πράγματα έχουμε κάνει προς την εμπειρική κατανόηση της λειτουργείας του.

Σε αντίθεση με τον επιστημονικό τρόπο κατανόησης των λειτουργειών του εγκεφάλου όπου χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα όργανα, μέθοδοι και μετρήσεις, ο Αναζητητής θα χρειαστεί απλά να αφιερώσει λίγο χρόνο στέφοντας την προσοχή στον ίδιο το νού.

Αντιλαμβάνεται τότε το αυτονόητο, ότι έρχονται και φεύγουν νοητικά κύματα - σκεπτομορφές στο συνειδητό κομμάτι του νού. Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι για κάποιες στιγμές υπήρξε απόσταση απο τον νού και έτσι έγιναν αντιληπτές οι σκέψεις ως αντικείμενα τα οποία πάνε και έρχονται..


Τίποτα

Η απλούστερη μέθοδος για να αγγίξεις την Αλήθεια είναι να μην κάνεις τίποτα! Τίποτα σωματικά, τίποτα νοητικά... Το σωμα-νους θα συνεχίσει την δράση ακόμα και με την πρόθεση να μην κάνει τίποτα. Εσύ είσαι σαν παρατηρητής και αυτό δεν είναι πράξη.Ακούγεται εύκολο αλλά στην αρχή δεν είναι τόσο απλό. Δώσε λίγο χρόνο ώστε η παλιά συνήθεια - να υπάρχει συνεχώς εμπλοκή στις πράξεις που συμβαίνουν - να μαλακώσει.


Φίδι

Για να βρεις το φίδι θα χρειαστεί να αφήσεις το ραβδί...Τότε το φίδι γίνεται ευχάριστα και ανατριχιαστικά αντιληπτό...Αν υπάρχει καθαρότητα το φίδι αποκαλύπτει τον παράδεισο...Αν όχι μάλλον θα γευτείς το μήλο...


Αναζήτηση

Μπορείς να αντέξεις τον ευατό σου ;Οι περισσότερο άνθρωποι ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση δραστηριοτήτων. Αν δεν υπάρχει κάποια άμεσα διαθέσιμη δραστηριότητα ή κάποιου είδους απόλαυση χαζεύουν εδώ και εκεί.Μείνε κάπου μόνος και θα το διαπιστώσεις εντός λεπτού. Υπάρχει έντονη έλλειψη ευχαρίστησης απουσία δραστηριότητας...Οι Αναζητητές στην πορεία του μονοπατιού χρειάζονται μοναχικές στιγμές μια που εκεί βλέπουν ξεκάθαρα την πρόοδο της συνηδειτοποίησης της Αληθινής άφθαρτης Φύσης μας.Τότε η εξωτερική τους σιωπή αντανάκλαση την εσωτερική σιωπή...


Ψηλότερα

Το μεγαλείο της φύσης μας καλεί να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...Άλλη μια περιστροφή...Αυθόρμητα μπορείς να καθίσεις πάλι στον θρόνο σου τη στιγμή που ήλιος και θάλασσα γίνονται ένα...Τίποτα λιγότερο δεν είναι ικανοποιητικό...   


om prem

Tassos Antonopoulos Narayana

bottom of page