top of page
200 εκπαίδευση δασκάλων.jpg
300 εκπαίδευση δασκάλων.jpg.jpg

Η δύναμη του OM (AUM) ॐ

γράφει ο Τάσος Αντωνοπουλος Narayana

 

Το mantra ΟΜ ονομάζεται και pranava.

Pravana σημαίνει αυτό που συντηρεί τη ζωή και ρέει μέσω της prana. 

Θεωρείται ο Πρώτος Ήχος, ο ήχος του Σύμπαντος. Μπορεί να συντονίσει με όλο το σώμα έτσι ώστε ο ήχος να εισχωρήσει στο κέντρο της οντότητάς μας.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ότι το OM επιτρέπει στο νου να επικεντρωθεί και να αδειάσει από περιττές σκέψεις, συναισθήματα και περισπασμούς. Λέγεται ότι το ΟΜ το χρησιμοποιούσαν στα Ελευσίνια μυστήρια κάποτε και το προφέρανε ΑΟΥΜ.

 

Ο Άνθρωπος ένιωσε αυτόν τον ήχο σε υπερβατική κατάσταση και όταν προσπάθησε να τον προφέρει με το είπε τον ήχο om.
Αποτελείται από τρία σανσκριτικά γράμματα και έτσι φαίνεται σαν να έχει τρία μέρη.

A "अ"

U "ऊ"

M "म"

και γι 'αυτό οι περισσότεροι προτιμούν να γράφουν "AUM" και όχι OM.

Τα γράμματα συγχωνεύονται και στο Σανσκριτικό σύμπλεγμα ॐ
 

Η Bhagavad Gita αναφέρεται επίσης στο AUM ως συλλαβή και όχι ως γράμμα. 

"Ανάμεσα στις άπειρες λέξεις είμαι η συλλαβή Aum"

(κεφάλαιο 10, στίχος 25)
 

Πολλοί οι συμβολισμοί του AUM…

Το «Α», συμβολίζει την κατάσταση της εγρήγορσης, το συνειδητό , την δημιουργία, το παρόν – «Sat».  Αυτός ο ήχος παράγεται στο λαιμό και στο πίσω μέρος του στόματος όπου η γλώσσα έχει τις ρίζες της και αντηχεί στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το «U», συμβολίζει την κατάσταση του ονείρου, το υποσυνείδητο, το παρελθόν – «Chit». Μας συνδέει με μια εσωτερική αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να δούμε και να νιώσουμε με τις αισθήσεις μας. Ο ήχος κινείται προς τα εμπρός μεταξύ της γλώσσας και του ουρανίσκου μέχρι τα χείλη και δονείται στο ηλιακό πλέγμα.

Το «M» συμβολίζει την κατάσταση του βαθέως ύπνου, το ασυνείδητο, το "μέλλον". Ο ήχος παράγεται από το κλείσιμο των χειλιών και δονείται το στέμμα του κεφαλιού. Ο ήχος συμβολίζει την ευδαιμονία ή «Ananda», ευδαιμονία.

Στο AUM υπάρχει και ένας τέταρτος ήχος, η σιωπή ή anagata. Είναι η δόνηση η οποία είναι πέρα από τη λεκτική προφορά. Είναι η καθαρή συνείδηση του Εαυτού. Αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από την τριάδα, από οποιοδήποτε διαχωρισμό ή κατηγοριοποίηση, την πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από το χρόνο και το χώρο.
 

Ορισμένοι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζαν το παν με ένα κύκλο, όπου μερικές φορές έγραφαν “αω” ( αντί για OM ) για να δείξουν ότι αυτός ο ήχος αντιστοιχούσε στο διάστημα μεταξύ Α και Ω, γιατί αυτά τα δύο αυτά γράμματα χαρακτήριζαν αλληγορικά τα όρια του Απείρου. ο AUM είναι ο ήχος που κυριαρχεί στη “Μουσική των Σφαιρών” του Πυθαγόρα, αυτή την υπερβατική μουσική που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα, οι ουράνιες σφαίρες.
 

Ο παρατεταμένος συνειδητός ψαλμός του (ακόμα και ώρες) φέρνει τον ασκούμενο σε κατάσταση όπου ολόκληρο το σώμα δονείτε στον ήχο και η νοητική φλυαρία παύει - μια κατάσταση πέρα από περιγραφή.

Ο συνειδητός ψαλμός του om μπορεί να συνδυαστεί με τον οραματισμό της ροής του ήχου στο σώμα ως εξής

A = από την καρδιά (φλόγα χωρίς καπνό)

UM = αναβαίνει έως το ajna και από εκεί στο sahasrara και από εκεί 12 δάκτυλα πάνω από το κεφάλι στο όριο που λεπτού σώματος

 

Όπως και κάθε mantra, έτσι και το om μπορεί να γίνει πρακτική με διάφορους τρόπους, λεκτικά, νοερά κτλ. 
 

Είθε όλοι να βιώσουν τον πρώτο ήχο, τον ήχο του σύμπαντος στο βαθύ διαλογισμό…

om.jpg
bottom of page